Oct 18, 2009

chat guna imo


jom chat guna guna imo..
sometime korang kat dlm lab..
or tempat yang takde ym messeger..
contohnye tempat yang aku berade nie..
ekeke
aku skrg dlm clazz kat lab cs1 kat sri laksamana kat uitm johor..
seperti biase mana ader ym mesengger..
sbb ader setenggah web site di block oleh pihak u..
huhuhuhu..
so ak ikut kata kwn ak iaitu halim...
dia yang suggest kat aku guna imo..
dgn imo korang ley wat vedio chat,berbual...

photo editing

salam...
aku kat sini ak nak kongsi satu laman web untuk korang edit gambar korang..
mayb da ramai tahu laman web nie..
aku tahu laman web piknik pun dari ex rumet ak 2 tahun lepas..
dlu penah try sekali..
but sekrg tgh borink teramat sgt so apa kata korang layan je..
nie sedikit contoh yang wat..
tak catik sangat pun..
but kalo korang wat tentu lebey cantikkan??


before

after



-selamat mencuba-





Oct 7, 2009

64 bit dan 32 bit

windows xp x64

apa itu??
pada pandangan ak n setakat apa y aku tahu..

if la korang nak tanya aku
1)apa itu windows xp professional x64?
windows xp yang khas untuk PROCESSOR x86-64 bit
setakat yang ak tahu hanya sesetengah jenis PROCESSOR yang boleh mengaplikasikan ia..

windows yang 64 bit hanya untuk PROCESSOR 64 bit juga dan 36 bit tak ley guna dlm 64 bit..
tapi if la windows 64 bit guna windows 32 bit boleh but ia bergerak dlm lingkungan 32 bit la..
driver untuk operting system bg 64 bit n 32 bit tak sama...

apa kwn ak ckp ader banyak prosesor yang guna operating system 32 bit n 64 bit..

cth operating system y guna 32 bit ialah
Windows 98,Windows 98 SE,Windows 2000,Windows Me,Windows XP,Windows Vista dan
Windows 7

cth operating system y guna 64 bit:
Windows XP 64-bit Edition 2003,Windows XP Professional x64 Edition,Windows Vista 64 dan
Windows 7 64

contoh PROCESSOR 32 bit ialah
Intel386, AMD Am386,Intel486, AMD Am486,Pentium, Pentium MMX,Cyrix 6x86,
Cyrix MII, Cyrix III (2000) / VIA C3 (2001),Pentium Pro, AMD K5, Nx586 (1994),
Rise mP6,AMD K6/-2/3, Pentium II/III, IDT/Centaur-C6
Athlon, Athlon XP,Pentium 4,Pentium M, Intel Core, VIA C7 (2005)

cth PROCESSOR 64 bit lak
AMD Athlon 64,AMD Athlon 64 X2,AMD Athlon 64 FX,AMD Opteron,AMD Turion 64,
AMD Turion 64 X2,Intel Pentium D,Intel Pentium Extreme Edition,Intel Atom 300 series,
Intel Core i7 dan VIA Nano

kalo korang tanya aku PROCESSOR yang terbaik untuk gaming ialah
ak akan ckp PROCESSOR amd..
sebab grafik dia lebey cantik and nampak lebey real tapi PROCESSOR amd ni cepat panas. berbanding intel..
kwn ak penah ckp laptop dia cepat panas then ak tgk betul lak sangkaan ak..
rupa2 nya jenis amd..
tapi ko ley la guna cooler yang ade di jual kat kedai2 computer..

apa pun suma pilihan ader di tangan korang..

ak nak ucapkan tima kasih kat lecturer ak cox bagi tajuk PROCESSOR untuk aku present.
cox dgn tu ak terlebey wat research psl PROCESSOR..

thanks mr malik!!!!

tuk kwn baik aku..
abaikan la psl cd windows tue..
ak tak kisah







itu la yang ak tahu..


Oct 5, 2009

promo

CELCOM PROMOTION BROADBAND FOR STUDENTS IPT

ARE YOU STUDENT???

GET STUDENTS PACKAGE NOW.

NEW!!!!!!
NOW ONLY RM50 /monthly UNTIL YOUR AGE 26.

PACKAGE

MODEM + STUDENTS PACKAGE (upfront) = RM 300
MONTHLY = RM50(384kbps)
MODEM + BASIC PACKAGE (upfront) = RM 318
MONTHLY = RM68(384kbps)
MODEM + ADVANCE PACKAGE (upfront) = RM 348
MONTHLY = RM98(3.6mbps)

Call 0197522748(shah)
Celcom Mobile Sdn Bhd
T&C.

Oct 3, 2009

linux01

linux??
korang tahu apa itu linux??

mula nye ak tak tahu pun apa itu linux..
betapa kerdil nye ak..
then rumet aku, dilla bgth aku pengenalan tentang linux..
linux tue operating system da lama cuma ia kurang digunakan secara meluas di negara kite nie..
coz kebanyakan org lebey prefer kat windows xp or vista punye os la...
but linux punyer os better..
ramai org ckp linux tue susah nak difahami..
kebyakkan installer susah nak instal..
(tue org lain ckp,aku tak ckp)
tapi kan kalo korang tak cuba tuk ketahui apa itu linux korang takkan tahu and korang tentu da mind set kat dlm kpale korang yang linux tue susah yang difahami..

ak dah penah install linux dlm laptop ak..
ak penah guna linux wpun tak secara global..
it quite easy.
senang penggunaan nye kalo korang tahu..
ak pun tgh explore and tanya2 org pakar psl linux nie..
kalo koarng tgk grafik linux ni cantek malah lebih advace berbanding dengan vista@xp..
mayb windows 7..
hahaha
kan skunk w7 dlm proses beta ag..
so ak no komn la..

baru2 nie ade promosi format linux secara percuma..
itu dak junior ak wat...
nama dia haziman..
dia teror bab2 linux nie..
dan aku jugak mintak pandangan dia and pertolangan dia..

and aku still wat bisness format laptop kat kolej..
and cas pun murah je..
hanya rm15 je..
ag pun bukan ak nak bisness sgt pun..
ak hanya nak belajar sesuatu y baru..
itu apa yang ak blajar dari lecturer aku iaitu miss aisyah,miss mazlyda,puan rashidah...
selain tue kekwn and blogger ak yang byk bgth ak something new syafiq ppd,haziman,syafiq,beyta,and amanz..

ubuntu satu2 perisian yang percuma..suma org suka dengan benda yang percuma
ubuntu jugak selamat dari virus bawan windows..
korang tak yah la beli antivirus ag..
hahaha
ag satu korang takde la mslh computer hang(ak penah la alaminye)
rasa macam nak buang je laptop..
ag satu korang ley download secara percuma kat laman web rasmi linux..
okey..
t ak sambung ag entri nie..
k ak tgh nak g uma kwn ak tuk beraya..
lum siap ag nie..
nak make up,nak iron baju kurung nak inform kat kwn2 ak ag..
huhuhu
bye..


;;