Oct 3, 2009

linux01

linux??
korang tahu apa itu linux??

mula nye ak tak tahu pun apa itu linux..
betapa kerdil nye ak..
then rumet aku, dilla bgth aku pengenalan tentang linux..
linux tue operating system da lama cuma ia kurang digunakan secara meluas di negara kite nie..
coz kebanyakan org lebey prefer kat windows xp or vista punye os la...
but linux punyer os better..
ramai org ckp linux tue susah nak difahami..
kebyakkan installer susah nak instal..
(tue org lain ckp,aku tak ckp)
tapi kan kalo korang tak cuba tuk ketahui apa itu linux korang takkan tahu and korang tentu da mind set kat dlm kpale korang yang linux tue susah yang difahami..

ak dah penah install linux dlm laptop ak..
ak penah guna linux wpun tak secara global..
it quite easy.
senang penggunaan nye kalo korang tahu..
ak pun tgh explore and tanya2 org pakar psl linux nie..
kalo koarng tgk grafik linux ni cantek malah lebih advace berbanding dengan vista@xp..
mayb windows 7..
hahaha
kan skunk w7 dlm proses beta ag..
so ak no komn la..

baru2 nie ade promosi format linux secara percuma..
itu dak junior ak wat...
nama dia haziman..
dia teror bab2 linux nie..
dan aku jugak mintak pandangan dia and pertolangan dia..

and aku still wat bisness format laptop kat kolej..
and cas pun murah je..
hanya rm15 je..
ag pun bukan ak nak bisness sgt pun..
ak hanya nak belajar sesuatu y baru..
itu apa yang ak blajar dari lecturer aku iaitu miss aisyah,miss mazlyda,puan rashidah...
selain tue kekwn and blogger ak yang byk bgth ak something new syafiq ppd,haziman,syafiq,beyta,and amanz..

ubuntu satu2 perisian yang percuma..suma org suka dengan benda yang percuma
ubuntu jugak selamat dari virus bawan windows..
korang tak yah la beli antivirus ag..
hahaha
ag satu korang takde la mslh computer hang(ak penah la alaminye)
rasa macam nak buang je laptop..
ag satu korang ley download secara percuma kat laman web rasmi linux..
okey..
t ak sambung ag entri nie..
k ak tgh nak g uma kwn ak tuk beraya..
lum siap ag nie..
nak make up,nak iron baju kurung nak inform kat kwn2 ak ag..
huhuhu
bye..


1 Comment:

  1. faud said...
    ok.... skit pasal linux ni....
    pe yg sy tau linux ni org jarang pakai sbb die not user-friendly.... (maksud user-friendly kt cni org bodo or cacat boleh gne)
    tp bg seorg computer expert... die akan rekomen gne linux sbb senang nk wat software(tau x sumer software hacking termasukla airhack(software nk hack wifi) dibina dlm linux enviroment) so klu awk pandai gne linux... leh ajar sy x?-fuad

Post a Comment