Oct 7, 2009

64 bit dan 32 bit

windows xp x64

apa itu??
pada pandangan ak n setakat apa y aku tahu..

if la korang nak tanya aku
1)apa itu windows xp professional x64?
windows xp yang khas untuk PROCESSOR x86-64 bit
setakat yang ak tahu hanya sesetengah jenis PROCESSOR yang boleh mengaplikasikan ia..

windows yang 64 bit hanya untuk PROCESSOR 64 bit juga dan 36 bit tak ley guna dlm 64 bit..
tapi if la windows 64 bit guna windows 32 bit boleh but ia bergerak dlm lingkungan 32 bit la..
driver untuk operting system bg 64 bit n 32 bit tak sama...

apa kwn ak ckp ader banyak prosesor yang guna operating system 32 bit n 64 bit..

cth operating system y guna 32 bit ialah
Windows 98,Windows 98 SE,Windows 2000,Windows Me,Windows XP,Windows Vista dan
Windows 7

cth operating system y guna 64 bit:
Windows XP 64-bit Edition 2003,Windows XP Professional x64 Edition,Windows Vista 64 dan
Windows 7 64

contoh PROCESSOR 32 bit ialah
Intel386, AMD Am386,Intel486, AMD Am486,Pentium, Pentium MMX,Cyrix 6x86,
Cyrix MII, Cyrix III (2000) / VIA C3 (2001),Pentium Pro, AMD K5, Nx586 (1994),
Rise mP6,AMD K6/-2/3, Pentium II/III, IDT/Centaur-C6
Athlon, Athlon XP,Pentium 4,Pentium M, Intel Core, VIA C7 (2005)

cth PROCESSOR 64 bit lak
AMD Athlon 64,AMD Athlon 64 X2,AMD Athlon 64 FX,AMD Opteron,AMD Turion 64,
AMD Turion 64 X2,Intel Pentium D,Intel Pentium Extreme Edition,Intel Atom 300 series,
Intel Core i7 dan VIA Nano

kalo korang tanya aku PROCESSOR yang terbaik untuk gaming ialah
ak akan ckp PROCESSOR amd..
sebab grafik dia lebey cantik and nampak lebey real tapi PROCESSOR amd ni cepat panas. berbanding intel..
kwn ak penah ckp laptop dia cepat panas then ak tgk betul lak sangkaan ak..
rupa2 nya jenis amd..
tapi ko ley la guna cooler yang ade di jual kat kedai2 computer..

apa pun suma pilihan ader di tangan korang..

ak nak ucapkan tima kasih kat lecturer ak cox bagi tajuk PROCESSOR untuk aku present.
cox dgn tu ak terlebey wat research psl PROCESSOR..

thanks mr malik!!!!

tuk kwn baik aku..
abaikan la psl cd windows tue..
ak tak kisah







itu la yang ak tahu..


;;