May 13, 2010

skunk semua org suke melayan facebook..(termasuk aku)
nie pesanan yang yang patut korang ikut..
mean korang jgn la wat di facebook or mana2 networking social lain..

1) guna password yang lemah
korang jgn la guna nama muda or kata yang senang dicari dlm kamus
wpun diletak dgn no di akhirnya.sebaliknya campurkan dgn jenis huruf besar and huruf kecik.,no,or simbol..password korang mestila mempunyai 8 aksara..contohnya korang letak no or simbol ditengah perkataan tu
seperti kereta=ke2reTa!

2)letak tarikh lahir dalam profil korang
ini target untuk pencuri identity yang boleh guna unuk dapatkan maklumat pasal korang dimana diorg berpontensi untuk access ke bank korang or akaun kad kredit korang.

3)Kawalan Privasi
korang ley sekat hampir dlm profil facebook korang.sekat hanya kwn2,kwn dr kwn or only yourself..sekat access pd foto/tarikh lahir/keluarga.hanya org tertentu sahaja boleh..meninggalkan no fon or alamat sgt tak sesuai..

4)Nama Anak anda post
jgn tag nama or imej anak korang.kalo org lain tag nama anak korang.baik korang suruh dia padamkan..

5)membagitahu yang korang meninggalkan rumah
lebey baik korang bgth selepas korang balik dr bercuti or balik dr keluar..

6)Membiarkan anda tersenarai dalam search engine mean orang lain ley access psl anda di serach engine.
korang bahagian serach facebook kwalan provasi dan hanya teman dipilih untuk carian facebook.

7)anak2 yang muda tidak dikawal mengunakan facebook.
facebook menetapkan hanya berumur 13 tahun keatas tapi ada yang menggunakan dgn menupi tarikh lahir kan??
anda sebagai org dewasa hendakalah memantau mereka..
wpun mereka berumur 13 tahun..korang kena pantau gak..nak pantau mcm ner??
korang ley menjadi salah sorang sahabat dalam facebook..korang guna alamat email sbgai kenalan mereka dan pantau lla. cuba berkwan dgn anak anda tanpa diketahui mereka..kerana mereka yang muda aka mentah nie suke post seperti
"mak saya keluar..3 hari br balik.. saya keseorangan.."
so bahayakan??
okey la..
salam...

1 Comment:

  1. faud said...
    lme menghilang... ade info pasal win7 lak ni... nk x?

Post a Comment