Jun 10, 2010

cd windows 7 yang kita ada tu (if la ko ader cd windows 7 tak kira la tu tu anda punyer or sape punyer) sebnrnya ada semua version (ultimate,home basic,home premuim , starter or professional)

itu semua di control oleh 1 file iaitu
ec.cfg yang terletak kat dalam forder SOURCE.

macam ner cara2 nak edit folder tu mengikut kata encik fuad
1) rip apa2 version windows 7 yang korang ada dan save image cd tu as ISO
(encik fuad menggunakan power iso untuk rip)
ataupun korang download iso win7 kat mana2 wibsite techNet or MSDN
2)open ISO tersebut(sekali ag encik fuad bgth yang dia guna power iso untuk edit apa ayng ader dlm ISO tu)
3) bukak folder SOURCE
- bukak ei.cfg guna notepad
- edit bahagian EditionID dengan menukar version pilihan korang cthnya
- Ultimate
- Professional
- HomePremium
- HomeBasic
- Starter
korang nak ultimate tukar je line bawah EditionID tu ke ultimate



4. xpun korg delete je file ei.cfg. nanti mase install die akan bg korg pilihan nk install version ape


5. save iso tersebut
6. burn dlm dvd......
7. dh boleh install gune cd tu

info ini di bgth oleh encik fuad
dan di edit sikit untuk kesesuaian untuk membaca...

*cd windows oem yg slalu dtg ngn pc/laptop baru xleh wat cmni sbb cd mmg khas utk version pc tu shj(klu korg bli pc baru ngn windows7 home premium, cd oem tu xleh tukar ke lain2 version)

** ade yg kate kne check md5 hash dlu bru leh pakai cara ni




Jun 7, 2010

salam...

dah agak lama tak update blog...
okey sekarang saya nak bg satu barang ilmu baik...
korang mesti selalu tgk kat status kekwan dgn tulisan nie
hikhik

benda nie dah lama
tapi sori nie br ada ms nak update blog.. sbb sy skunk amat2 sibuk dgn kerjaya baru saya di cyberjaya..
apa2 pun thanksfor semua sbb sudi layan blog nie

tulisan sebenar
saya sayang mak dan abah saya di kampung

ditukar kepada
ƃundɯɐʞ ıp ɐʎɐs ɥɐqɐ uɐp ʞɐɯ ƃuɐʎɐs ɐʎɐs

then korang ley la letak status nie kat page korang or status kat ym korang..wink..

selamat mencuba..

sesiapa yang ingin kongsi apa2 ilmu tentang computer dgn saya ley terus hantar ke pada email saya iaitu
far10_lavigne@yahoo.com
tima kasih kerana setia dgn blog sy yang tak seberapa nei..
wink...

share is caring rite..???

;;