Jun 10, 2010

cd windows 7 yang kita ada tu (if la ko ader cd windows 7 tak kira la tu tu anda punyer or sape punyer) sebnrnya ada semua version (ultimate,home basic,home premuim , starter or professional)

itu semua di control oleh 1 file iaitu
ec.cfg yang terletak kat dalam forder SOURCE.

macam ner cara2 nak edit folder tu mengikut kata encik fuad
1) rip apa2 version windows 7 yang korang ada dan save image cd tu as ISO
(encik fuad menggunakan power iso untuk rip)
ataupun korang download iso win7 kat mana2 wibsite techNet or MSDN
2)open ISO tersebut(sekali ag encik fuad bgth yang dia guna power iso untuk edit apa ayng ader dlm ISO tu)
3) bukak folder SOURCE
- bukak ei.cfg guna notepad
- edit bahagian EditionID dengan menukar version pilihan korang cthnya
- Ultimate
- Professional
- HomePremium
- HomeBasic
- Starter
korang nak ultimate tukar je line bawah EditionID tu ke ultimate



4. xpun korg delete je file ei.cfg. nanti mase install die akan bg korg pilihan nk install version ape


5. save iso tersebut
6. burn dlm dvd......
7. dh boleh install gune cd tu

info ini di bgth oleh encik fuad
dan di edit sikit untuk kesesuaian untuk membaca...

*cd windows oem yg slalu dtg ngn pc/laptop baru xleh wat cmni sbb cd mmg khas utk version pc tu shj(klu korg bli pc baru ngn windows7 home premium, cd oem tu xleh tukar ke lain2 version)

** ade yg kate kne check md5 hash dlu bru leh pakai cara ni




1 Comment:

  1. afra said...
    First--> love the background song.

    Second--> Like the info!

    Third --> I'm following ur blog. =D

Post a Comment