Jan 19, 2010

thanks fuad

i got email from my fren fuad...
yap igot new information to you all..
sbb terlalu sibuk wat database(khuysuk)
i thought malas nak edit apa yang fuad tuliskan..
so i ambik nak copy n paste je.
ingat nak edit but i not enough time right now..
blk keje(praktikal) i jd cikgu tuisyen ganti..
ekekekke
saje nak tambah duit poket..(tgh pokai)
kalo ader sape2 nak ata anak g tuisyen dtg la kat tadika gemilangku enrichment centre
ada perkhimatan jaga bayi n kanak berumur 1-6 bln
tadika n taska..


----- Forwarded Message ----
From: Black Jack <
To: fatin amalina <
Sent: Wednesday, January 13, 2010 21:30:28
Subject: virus behavior n how to remove it without using any antivirus

salam.....
straight to the point...... sy citer skit info pasal virus ni.....
virus ni adalah 1 program yg boleh menyebabkan error dlm sesuatu sistem computer.... terbahagi kepada 2 jenis, worm n trojan (malware spt spyware n adware bukanlah virus, tp dibuat utk sebab2 tertentu)..... worm adlh self-replicating program yg menggunakan network untk meyebarkan drinye sendri. trojan(non-replicating) pula adlh 1 program yg dibina utk execute sesuatu arahan tanpa authorization pengguna pc cthnye spt shut down windows.
ok cara2 kenalpasti window dh kne infect atau belum.....
boleh dilihat kat task manager bahagian process..... kt ctu kite leh tau sumer program yg running kat backstage...... klu slalu kite tgk.... kite akan dapat beza mane 1 file system n mne 1 file virus..... kekadang virus ni akan menyamar sbg svchost.exe, explorer.exe(pada asalnye ini adlh file system) so bile mcm ni berlaku.... system anda adlh pd tahap bahaya(kne cari master virus yg tukarkan file tu)
bile system kite dh infected ngn virus.... virus ni akan wat 1 arahan untuk startkn dri die mase startup.... ini boleh dilihat kat msconfig. taip "msconfig" dalam kotak "run". pada tab startup.... kenalpasti setiap program kt ctu adalah program yg kite knl cthnye adobe update manager, google update dll..... amik perhatian pd program yg ade .exe.... slalunye virus akan execute program die dlm bntuk .exe..... untick pada program2 yg xberkenaan
sejak dari virus rontokbro.vbs (name glemer brontok).... kebanyakan virus skrg ni akan stay kat C:\Windows\System32.... sumer file penting berkaitan sistem kite akan diletakkn disini.... kebanyakan antivirus old skool slalunye akan skip area tersebut..... die jgak akan stay kat file system restore. so bile kite restore system kite..... windows akan restore virus tu gak....
bile kite dah kenal pasti file virus n dah disablekan startup n running process die..... kite masuk registry editor lak. taip "regedit" dalam kotak run...... bile dah buka registry editor, tekan ctrl+f untuk bka kotak find.... taip name file virus kt ctu n tekan find.... delete sumer file entry yg berkaitan..... tekan f3 utk find next entry..... delete sampai dah xleh find dah....
bile kite delete registry entry ni..... kite dah mematahkan "tangan n kaki" virus tu..... virus tu dah xleh gerak( kekadang bile kite nk delete file sbnr kat location asalnye.... file tu trus ilang sendri)
so skrg boleh laa kite delete file virus yg sebenar kat tempat yg dah dikenal pasti(mse delete registry entry td.... boleh prasaan kat mane lokasi sebenar virus tu)
so ini cara nk delete tanpa gne antivirus.... agak leceh.... tp cara ni bleh dgune sbg alternatif bile antivirus kite dah kne blok oleh virus.....
tp hati2..... virus ni boleh detect cubaan2 yg akan menghapuskan die.... bile die dah detect, die akan blok sume cubaan kite.... die akan blok task manager, regedit n msconfig

;;